Kategorier
Djur

Rätt hundfoder till rätt hund

Det finns en mängd olika hundfoder och det är viktigt att din älskling får rätt mat så att den kan växa sig stark och frisk. En mätt hund är en glad hund.

Vad ska du tänka på när du väljer hundmat? Behöver man byta hundmat ibland? Vad händer om din hund inte äter ordentligt? Behöver du tillsätta extra vitaminer och tillskott till hundmaten? Hur ofta kan man ge hundgodis? Det är mycket som ska tänkas på när man köper hund. Att välja rätt hundfoder är en stor uppgift, eftersom det är grunden för en lycklig hund. Har du en valp, en vuxen hund eller en senior?

En valp som växer behöver extra mycket näring, vitaminer och hjälp med immunsystemet. När valpen slutar dia så behöver den oftast foder som ser till att immunförsvaret stärks. Den får det naturligt från tikens mjölk, men när den slutar dia eller om den inte får tillräckligt, så behöver den någon ersättning som ger den samma viktiga näring. Då kommer valpen att bli friskare.

Man ska byta hundfoder ibland

En valp som växer behöver olika sorters hundmat under sin uppväxt. Från det att valpen är ungefär 4,5 månader gammal upp till 6 månader så är det viktigt att du fortsätter mata din valp med valpfoder. Kontrollera att det valpfoder du matar valpen med innehåller extra mycket kalcium och fosfor. Valpen håller på att bygga upp ett starkt skelett, starkt som betong, och behöver det extra tillskottet.

Från 6 månader till vuxen ålder, notera att vuxen ålder kan skilja sig från ras till ras, så är din valp tonåring. Även om den nu verkar mer vuxen och klarar av väldigt mycket, så kan den fortfarande inte äta samma foder som en vuxen hund. Din valp bör därför fortsätta med valpfoder. För stora raser så kan det vara fram tills att valpen är 2 år gammal. Sedan är det dags att övergå till vanligt foder.

Aktiva hundar behöver energirikt hundfoder

Aktiva hundar behöver ditt stöd och support. Du behöver se till så att din hund får den energi och näring som den behöver. Alla hundar har olika personlighet, och det är utan tvekan så att en del hundar är extra aktiva. De skuttar fram på promenaden och rusar omkring i trädgården som raketer. Då kan man behöva välja ett energirikare recept, istället för att ge hunden mer mat.

När du trappar ner på träningen för din hund så är det också viktigt att du ger din hund ett foder som matchar hundens nuvarande situation. Det är inte bra för en hund att få för mycket mineraler och energitillskott. Så när din hund är under intensiv träning så behöver den ett annat foder än när ni bara lever ett normal-aktivt liv.

Så byter du lättast hundfoder

Att byta foder är ingenting man gör bara över en dag, även om man skulle vilja det. En del hundar bryr sig inte om vad de äter och kommer inte att klaga eller att ens notera att du har bytt foder. Andra hundar kanske börjar matvägra om du byter för snabbt. Men även om din hund accepterar den nya maten, så kan ett för snabbt byte göra den lös i magen, eftersom bakteriekulturen ändras.

Därför behöver det göras stegvis och det är okej om det tar lite tid. Du kan göra på flera olika sätt. Ett riktigt smart sätt, som är bra för hundens mage, är att börja blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret. Varje vecka ökar du det nya fodrets mängd och trappar ned det gamla. Efter 4 veckor kan du ha vant av din hund med det gamla fodret.